Jahorina, zimi i ljeti

Korisne informacije

Jahorina, zimi i ljeti

JAHORINA

Ukoliko ste na ovoj stranici i čitate ovaj tekst, vrlo je vjerovatno da ste u potrazi za savršenim odmorom na planini.

Dakle, dame i gospodo, čestitamo! Vaša pretraga ovdje završava, stigli ste na svoje odredište.

Prije nego li opišemo kuću i apartmane u kojima ćete boraviti, dopustite da priču počnemo onim što je vaša inspiracija za dolazak, a naša za ostanak – Jahorinom.

Gotovo smo sigurni da ste već proučili geografsku lokaciju i karakteristike planine, pa ćemo vas na njih samo kratko podsjetiti: Jahorina je pripada Dinarskom masivu i nalazi se u Bosni i Hercegovini. Njen najviši vrh je Ogorjelica s impresivnih 1.916 metara nadmorske visine. Nalazi se na 30 km od Sarajeva, a prvi veći urbani centar su Pale, do kojih je 12 km. Ukupno postoji oko 45 kilometara skijaških staza prilagođenih svim nivoima skijaških vještina: plavom su bojom označene lake staze za početnike, srednja težina je markirana crvenom, dok su crnom bojom obilježene staze za najvještije skijašice i skijaše. Na čitavoj planini postoji 55 kilometara staza za alpsko i nordijsko skijanje. U funkciji su čak četiri šestosjeda, a jednim od njih možete i do samog vrha, impresivne Ogorjelice. Uz njih, na raspolaganju je jedan dvosjed,  dvije gondole, tri lifta i tri pokretne trake za najmlađe. Na samoj planini postoji više informativnih punktova na kojima ćete dobiti sve informacije vezane za staze, liftove i shuttle prevoz. Jahorinski su domaćini su gostoprimljivi i razgovorljivi gorostasi koji znaju sve planinske tajne i koji će rado s vama podijeliti sve ćudi planine, pa i više od toga – ne oklijevajte da upitate ono što vas zanima.

No, šta je zapravo i kakva je Jahorina?

Gotovo 40 godina je nazivaju olimpijskom ljepoticom. ZOI 1984. su se dijelom održavale upravo ovdje, a tada je i izgrađen veliki dio infrastrukture. Ipak, tada se jahorinski dobar glas „samo“ pronio širom svijeta. Čitavih stotinu godina ranije, još za vrijeme Austro-ugarskog carstva i prije Prvog svjetskog rata, Jahorina je bila centar zimskih sportova. Samo nekoliko dana provedenih na planini će najbolje objasniti čemu Jahorina duguje popularnost od dugih 150 godina.

Zima

Statistike kažu da je više od 100 snježnih dana na Jahorini godišnje, u periodu između novembra i maja. Desetogodišnji prosjek visine snježnog pokrivača je 150 cm, a veliki broj uređaja za umjetno osnježivanje garantuju uživanje u skijanju i drugim disciplinama tokom cijele sezone. Ukoliko na planinu dolazite da biste prošetali ili naprosto samo predahnuli od gradske vreve ili svakodnevnice, postoji i veliki broj staza kojima možete prošetati i „zaslužiti“ relaksaciju u sauni, čašu vina i obilan planinski obrok pored kamina u nekom od apartmana. Tokom zime postoji izuzetno veliki broj sadržaja na planini: poželite li dobru svirku uživo, koncert, diskoteku, ukusnu večeru u restoranu ili dnevni party, sigurno ćete pronaći upravo ono što vama odgovara. Ipak, ako vam više odgovara intimna atmosfera, tišina i privatnost, na odličnom ste mjestu! Zimski San i Villa Bijela kreiraju ozračje nepovredive intime, na svega nekoliko koraka od zimskih radosti i planinskog veselja.

Ljeto

Jahorina je prekrivena gustom crnogoričnom šumom i, kao malo koja druga evropska planina, nudi neograničeno uživanje u netaknutoj prirodi. Na planini se susreću topla mediteranska i hladna kontinentalna vazdušna masa, pa se Jahorina smatra posebnom vazdušnom banjom idealnih klimatskih uslova i ljeti i zimi. Za vrijeme ljetnih vrucina, temperatura je i do 15 stepeni niža nego u dolinama i nudi savršen predah od vrućine. Koliko ste puta ljeti pomislili da bi vam baš godilo da bar jednu noć provedete sa laganim pokrivačem u ugodnoj svježini? Na Jahorini ćete pronaći upravo to!

Obronci obiluju mirisnim, ljekovitim biljem i bobičastim voćem. Nadaleko je čuvena po divljim borovnicama kojih zaista ima dovoljno za sve! Ukoliko vaše putovanje planirate ljeti, svakako se opremite planinarskom i pješačkom opremom i pouzdanom aplikacijom za prepoznavanje bilja, i avantura može početi.